Alleenstaande oudervakantie 2

Verkleumd, koud en stijf strompel ik uit de tent. ’s ochtens moet er eerst een bak aan cafeïne en nicotine in wil ik mijn ogen fatsoenlijk open krijgen. Ik kijk om me heen. Het leven op de camping begint te komen.  Ik laat de Tijn2012 een plas doen en loop naar de tent waar, zoals elke ochtend, koffie en thee klaar staat. Ik vind het spannend maar maak een praatje met iedereen. Ik geef Tijn en mij op om ’s avonds met z’n allen pannenkoeken te eten aan de grote tafels die midden in het veld staan. Het is nog steeds rotweer en bovenal heel koud.

Met een kopje koffie kijk ik om me heen. Tijn keutelt wat in de tent. Ik kijk naar alle mensen. Van achter mijn kop koffie kan ik alles goed observeren.

Er komen mensen naar mijn tent. We maken praatjes en ik ontspan eindelijk een beetje. Stuk voor stuk lieve mensen en er wordt hulp aan alle kanten geboden met boodschappen, luchtbedden, warmte kacheltjes en wat sociaal gebeuren.

’s Avonds worden er door 3 mannen en een zooi kinderen heel veel pannenkoeken gebakken. De kinderen vliegen in het rond en ook de pannenkoeken vliegen in de boom. Ik geniet met volle teugen. Wanneer de kinderen grotendeels op bed liggen zoeken de ouders elkaar op en wordt er vreselijk gelachen. Wanneer je allemaal in hetzelfde schuitje zit is er al snel een band en humor over exen, mannen, kinderen en daten.

‘’ Wat gaan we doen vandaag? Het is nog steeds rotweer dus ik heb eigenlijk geen zin om weer hier op de camping te hangen.’’
Ik kijk nieuwsgierig toe maar durf niet goed mee te praten.
“ Lekker gaan zwemmen?’’
Er worden diverse telefoons uit zakken getrokken en er wordt druk gegoogeld naar zwembaden in de buurt.
‘’ Ga je ook mee, Fieke?’’
Ik denk even na. Zwemmen met de Tijn2012 is een dingetje. Wanneer hij de grond niet onder z’n voeten voelt wordt hij panisch. Met als gevolg dat ik in het water constant een peuter om mijn nek heb hangen. Daarnaast heb ik geen auto. Maar een dag in mijn eentje op een camping zitten heb ik ook geen zin in.
‘’ Ja leuk! Kan ik wel met iemand met een kinderzitje meerijden?’’
‘’ Die van mij kan wel gewoon op de bank. Dan kan Tijn wel in het zitje.’’ Zegt een vader.
Geregeld. We zorgen dat de kinderen van een andere moeder mee kunnen, stellen het zwembad en de tijd vast en kijken we hoe er gereden moet worden. In een lange auto stoet vertrekken we.
In de auto proest ik het uit als de Tijn2012 stoer probeert mee te praten met de 3 mannen waarbij we in de auto zitten. Er wordt druk gekletst.

Bij het zwembad worden de laatste sigaretten naar binnen gewerkt alvorens we met 23 man het zwembad instappen. ‘’ Wij willen groepskorting!’’ een aantal zorgen dat we met een grote groep met korting naar binnen kunnen. Ik pin het bedrag en we kleden ons om. Dan vliegt iedereen het water in. Iedereen is bezig met elkaars kinderen. Tijn wordt door I. over zijn angst heen geholpen.

‘’Ik wil naar hem toe, mamma!’’ Zegt de Tijn2012 als hij naar een van de vaders wijst. Hij durft eindelijk los te zwemmen. Samen brommen en toeteren ze door het water. Ik krijg een steek in mijn buik. Zo kan het dus ook, denk ik. Ik probeer andersom zijn zoon omhoog te gooien. ‘’ Jij kan dat niet zo goed als Pappa!’’ ik moet lachen. Ik kan het inderdaad niet zo hoog. Daar heb je pappa’s voor.

We letten op elkaars kinderen, kletsen gezellig, lachen en er wordt gezorgd dat iedereen het naar het zin heeft. Terwijl ik in de stoel het tafereel bekijk, ontstaat er een grote glimlach. Wat een fijne mensen en een fijne sfeer!

Als we die middag terug komen heeft ‘’oma’’ ervoor gezorgd dat alle tenten open staan zodat het vocht eruit kwam. Ze is zelfs zo gek geweest voor de halve camping af te wassen.  De avond schuiven we weer gezellig aan samen met thee, wijn en nog meer gezelligheid.

 

Naarmate de week vordert heb ik steeds minder make-up op, loop ik er vies bij (hoera voor het modder masker!) maar voel ik me ontzettend thuis. De Tijn2012 in het kwadraat want de modderkorsten kunnen er met het grofste geweld niet worden afgeschrobd. Komt wel als we weer thuis zijn. Ik zit zo ontzettend lekker in mijn vel. Ik geniet van alle verhalen, de humor en de zorgzaamheid. Ik voel me voor het eerst sinds tijden niet alleen.

Opletten op de kids van I. omdat ze halsoverkop naar het ziekenhuis moest met haar zoon (gips, bah!), A die boodschappen voor me doet voor de BBQ, IEDEREEN die oplet als de Tijn2012 even naar de wc is en niemand die raar opkijkt als je even uit je slof schiet tegen je kind. De sfeer is bijzonder. Daarnaast werkt het therapeutisch. Er wordt heel wat afgelachen maar een breakup met de vader of moeder van je kinderen hakt er nou eenmaal in. Ondanks dat ik bijna 3 jaar verder ben, ben ik er nog dagelijks mee bezig. Hoe pak je dingen aan? Wat zijn de andere verhalen? Tips? Trics? Ik heb een hoop geleerd. Maar ook zelf kunnen uitrusten door anderen die even mee helpen of opletten.

De Tijn2012 en ik zitten op de fiets. We zijn in een dorpje voor een kleine boodschap. Het regent pijpenstelen en ik word wat kriebelig van zijn constante getetter in mijn oor. Ik probeer de weg terug te vinden. Maar ik kan het niet vinden.
‘’ KUT!’’ Schreeuw ik uit.
‘’Mag je niet zeggen, mamma. Chipsssss.’’
‘’Jaja. Sorry. Je hebt gelijk.’’ Zeg ik schuldbewust.
Ik vang nog net het horloge op wat zojuist kapot is gesprongen. Het horloge wat ik jaren geleden cadeau van de Pappa van Tijn heb gekregen. Ik was er gek op omdat ik het zo mooi vond. Ik heb het een paar keer laten repareren. Het is kapot, hij ligt nu doormidden.
Ik stap van de fiets af en geef de Tijn2012 een kus. Ik kijk naar het horloge in mijn hand en dan omhoog.

Dit was de laatste keer. Ik repareer ‘m niet meer. Bijgelovig of niet, voor mij bewustwording. Een teken.

Tijd om écht verder te gaan.  

test

 

Nog een hele hoop meer meegemaakt, maarre… What happens in Alphen, Stays in Alphen 😉

 

 

 

 

 

 

2 gedachten over “Alleenstaande oudervakantie 2

  1. Stephanie

    Wat super stoer dat je zo.n vakantie gedaan hebt fieke!

    Ik blijf je blogs lezen hoor. Gaat het goed met jullie?

    Gr steph roc en luna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *